Kurumsal sosyal sorumluluk projesi nedir?

Bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi toplumsal bir ihtiyaca yönelik çözümlerin önceden belirlenmiş amaç ve hedeflere yönelik olarak, belirli bir bütçe ve zaman planı çerçevesinde tasarlanarak uygulanmasından oluşur. Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri şu özelliklere sahip olmalıdırlar:

• Toplumsal gerçeklere ve ihtiyaçlara uyumluluk
• Kurum ilke ve değerleriyle uyum
• Uygulanabilirlik
• Sürdürülebilirlik
• Yaygınlaştırılabilirlik
• Paydaş katılımı
• Ölçülebilirlik

Kurumsal sosyal sorumluluğun kurumlara katkısı nedir?

• Kurumsal itibara destek
• Daha iyi risk yönetimi
• Çalışan bağlılığına katkı
• Daha iyi pazar pozisyonu ve daha fazla rekabet gücü
• Maliyetlerde düşüş
• Daha güçlü tedarik zinciri
• Toplumla daha güçlü ilişkiler
• Paydaşlarla daha güçlü ilişkiler

Kurumsal vatandaşlık nedir?

Şirketler, tüzel kişiler olarak gerçek kişiler gibi topluma karşı bazı sorumluluklar taşırlar. Şirketler, kurumsal vatandaşlar olarak içinde bulundukları topluma karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirdikleri oranda iyi kurumsal vatandaşlar olarak öne çıkarlar.

Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) nedir?

Kurumsal sosyal sorumluluk, özel sektör ve kamu sektöründeki kuruluşların “kurumsal vatandaşlar” olarak faaliyetlerini, çalışanlar ve diğer paydaşlarıyla ilişkilerini sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel konularda duyarlı, etik, sorumluluk sahibi yaklaşımlarla gerçekleştirmeleri ve toplumsal gelişmeye yatırım yapmaları anlamına gelir. Kurumsal sosyal sorumluluk sadece yasalara uymayı değil, bunun ötesinde kurumların kendi inisiyatifleriyle gönüllü olarak gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve uygulamaları kapsar.

Sosyal sorumluluk nedir?

Ekonomik, sosyal, kültürel ya da çevresel koşullarda anlamlı bir değişim meydana gelmesi için bireylerce, topluluklarca ve/veya kurumlarca gerçekleştirilen ya da desteklenen faaliyetler “sosyal sorumluk faaliyetleri” olarak adlandırılıyor. Bu terim günlük kullanımda daha çok sivil toplum kuruluşları (dernekler, vakıflar) ve özel sektör kuruluşları tarafından gerçekleştirilen faaliyetlere işaret ediyor.

KSS faaliyetleri açısından ölçümleme / değerlendirmenin önemi nedir?
Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri ile yaratılan etkinin ölçümlenmesi, söz konusu faaliyetlerin sonuçlarını ve / veya değerini ortaya koyuyor. Ölçümleme kurumlarca farklı nedenlerle yapılabilir. Gerçekleştirilen faaliyetlerin kime, ne gibi faydalar sağladığını anlamak için ölçümleme yapılabileceği gibi, yeni bir yaklaşım oluşturmaya zemin sağlayacak verilerin elde edilmesi için de ölçümleme yapılabilir. Ölçümleme ayrıca hesap verebilir olmanın bir gereği olarak da gündeme gelebilir.
Sürdürülebilirlik iletişimi nasıl yapılır?
Sürdürülebilirlik iletişimi de sosyal sorumluluk iletişimi gibi uzun vadeli ve tutarlı bir süreç olarak gerçekleşir ve kurumsal itibarın gelişimi açısından kritik önem taşır. Sürdürülebilirlik iletişimi de KSS iletişiminde olduğu gibi tek yönlü değil, paydaşı da sürece dâhil eden bir yaklaşımla gerçekleştirilir.
Kurumsal sosyal sorumluluk iletişimi nasıl yapılır?
Kurumsal sosyal sorumluluk iletişimi marka iletişiminden farklı olarak satış odaklı olarak değil kurumsal itibar odaklı gerçekleştirilir. Kurumsal sosyal sorumluluk alanında gerçekleştirilen proje ve etkinliklerin toplumla paylaşılmasında ticari kaygıdan önce kurum itibarının desteklenmesi öne çıkarılmalı ve satış ile bilinirlik alanında kısa vadeli sonuçlar beklenmemelidir. Bu iletişim içeriği etkinlik temelli olmaktan daha çok sorunların çözümüne katkı sunacak çıktılardan oluşturulur. Kurumsal itibarın gelişimi, emek ve tutarlı yaklaşım gerektiren orta ve uzun vadeli bir süreçtir.
Sürdürülebilirlik nedir?
Sürdürülebilirlik, yaygın anlamıyla üretim süreçlerinin çeşitliliğini ve üretkenliğini koruyabilme becerisi olarak tanımlanabilir. Ekosistemlerin sağlıklı ve üretken olarak yaşamlarına devam edebilmelerini ifade eden ekolojik sürdürülebilirlik ile toplumsal ve ekonomik süreçlerin üretkenliklerini koruyabilmelerini ifade eden ekonomik sürdürülebilirlik özellikle son yıllarda iç içe geçmiş durumdadır. İki sistemin de sürdürülebilirliğini koruyabilmesi birbirilerine bağlıdır.
Proje paydaşı nedir?
Bir kurumsal sosyal sorumluluk uygulamasından etkilenebilecek, süreçlere katkıda bulunabilecek tüm taraflar o projenin paydaşı olarak adlandırılırlar.

BENCHMARK © - Tüm Hakları Saklıdır.